Dagens inlägg handlar om bostadsnära natur - en nyckel till bättre folkhälsa.
När jag igår vandrade genom Malmö city, en krispig december morgon, slog det mig vilken tillgång som finns där. Kanalerna, träden, de små parkerna och bara ett stenkast bort, havet. Vilken tillgång!
Vilken tillgång för de som bor här mitt i stan. För det kan ju kännas som en utmaning att få in naturen i vardagen, även när vi vet att det är bra för oss, om vi bor mitt i en stad.
20 minuter om dagen
Människan är i grund och botten lat – vi sparar gärna på energi och väljer ofta den enklaste vägen. Det är därför närheten till natur är avgörande för att fler ska kunna dra nytta av dess hälsofördelar.
Studier visar att regelbundna besök i naturen kan minska stress, förbättra koncentrationen och stärka immunförsvaret. Att vistas i naturen flera gånger i veckan har visat sig ha särskilt stora effekter på vårt välbefinnande. Bara 20 minuter om dagen kan sänka nivåerna av stresshormonet kortisol, vilket ger en lugnare kropp och sinne.
Dessutom stimulerar naturen vår kreativitet och hjälper oss att återhämta oss mentalt. I ett samhälle (och värld) där stressrelaterade sjukdomar ökar är detta ovärderligt. För barn ger närhet till natur möjligheter till fri lek, rörelse och utforskande, vilket är viktigt för deras utveckling och välmående.
Varför närheten är så viktig
Forskning har också visat att ju närmare naturen vi bor, desto mer benägna är vi att använda den. När naturen finns runt hörnet minskar trösklarna – det krävs inga stora ansträngningar för att ta sig dit. För många kan en promenad i en skogsdunge, ett par minuter bort, kännas mer överkomligt än att planera en utflykt till en nationalpark.
Människans lathet är inte något negativt i detta sammanhang, snarare en påminnelse om vikten av att bygga samhällen där naturen är lättillgänglig. Om vi gör det lättare att välja naturen gör vi det också lättare för människor att investera i sin hälsa.
Bostadsnära natur och folkhälsa
Kommuner och stadsplanerare har en nyckelroll i att skapa gröna miljöer nära bostadsområden. Fler parker, grönområden och skogsdungar i stadsmiljö kan ha enorma effekter på folkhälsan.
För individer handlar det om att hitta små sätt att bjuda in naturen i vardagen. Ta en kort promenad i den närmaste parken, ät lunch vid ett grönområde eller sätt dig på en bänk omgiven av träd och lyssna på fågelsång. Dessa små, enkla handlingar kan skapa stora förändringar för både kropp och själ.
Naturen är en tillgång som vi alla borde ha tillgång till. Närheten är nyckeln till att göra det möjligt för fler att uppleva naturens läkande kraft – oavsett om det handlar om att lindra stress, stärka kroppen eller att hitta en stunds lugn i en hektisk vardag. Så låt oss värna om och planera för bostadsnära natur. Det är en investering i både individens och samhällets hälsa.
Hur ser det ut där du bor? Finns det gröna oaser nära dig som du kan utnyttja i vardagen? Dela gärna dina tankar och tips i kommentarerna! 🌿
Ut och njut!
/Vanessa
Comments